Tutorálás az Egri Roma Szakkollégiumban

A szakkollégium alapvető célkitűzése, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató roma értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

A magyarországi roma felzárkózás érdekében kiemelt feladat a jövőt építő értelmiség képzése, amelyhez a szakkollégium tehetséggondozó műhely munkát végez.

Mit is értünk tutorálás alatt?

2015 márciusától- májusig erre egy nagyszerű alkalmat tudott biztosítani a szakkollégium számára a Szociálpedagógia tanszék, és a pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola között megköttetett együttműködési megállapodás.

Mivel a szervezetünk több tagja is érzett magában motivációt és fontosnak is tartották az ilyen fajta munkavégzést, úgy határoztunk, létrehozunk egy újabb munkacsoportot, ami kifejezetten a pétervásárai iskolában folytatott segítői munkával foglalkozott. A tőlünk már megszokott módon, itt is igyekeztünk minél szélesebb és sokszínűbb munkát végezni, természetesen figyelembe véve az iskola tanulóinak igényét, és így a következő munkaformákban tevékenykedünk:

Korrepetálás:

Tagjaink kifejezetten a tanulási nehézségekkel rendelkező nebulókat igyekeznek felzárkóztatni az osztály átlagához, valamint a kiemelkedően magas tehetséggel és affinitással bíró tanulókat is külön órákon tartják kondícióban, mivel, mint tudjuk, „Az ismétlés, a tudás anyja.” Reményeink szerint az ebben a programban résztvevő gyerekek számára olyan segítséget tud majd nyújtani a szakkollégium, ami a tanulmányi eredményeiken is látható lesz majd az év végi bizonyítványukban.

Motivációs beszélgetés:

A pétervásárai iskola egy kifejezetten perifériára szorult településen van, így az ott élő fiatalok kevés kitörési lehetőséget láthatnak a környezetükből. Csoportos motiváló beszélgetéseket tartottunk számukra, amelyek keretein belül a tanulmányok, továbbtanulás, jövőbeli terveik, valamint az esetleg számukra eddig ismeretlen képességek felismerése és azok kiaknázása. Ezeken a beszélgetéseken javarészt hátrányos helyzetű, illetve roma származású gyerekek vesznek részt,

Fontos számunkra, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a gyerekekkel. Hiszen a szakkollégiumi tagok akár példa és motivációként is szolgálhatnak számukra tanulmányaik, illetve egyéni életútjuk során.
Díjat kapott az Egri Roma Szakkollégium Elnökségi tagja

Buri Evelin az Eszterházy Károly Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén megtisztelő díjat a „Roma Tehetségekért” vehetett át. Evelin kiemelkedő közösségi munkáját, az elnökségben betöltött meghatározó szerepét ismerte el az Egyetem és a Szakkollégium vezetése. Szerencsére munkájával a diploma megszerzéséig, még egy féléven át segíti a Szakkollégium célkitűzéseinek megvalósulását. A díjhoz és munkájához szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk.
Egri Roma Szakkollégium tagjai és mentorai

Tehetségnap az Egri Roma Szakkollégiumban

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Egri Roma Szakkollégium soron következő rendezvényét, amely egy tehetségnap: 2016. április 26-án 1600 órától az Érsekkerti épület 2-es termében lesz.
 Bővebben

Együtt vagy sehogy

Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.  Bővebben

Gólyatábor

Szakkollégiumunk az idei tanévet is egy nagy volumenű programmal kezdte meg, ugyanis második alkalommal vettünk részt az EKF Gólyatáborán. Célunk nem volt más, mint hogy az EKF-re most felvételt nyert hallgatóival személyesen vegyük fel a kapcsolatot, és természetesen a teljesség igénye nélkül betekintést engedjünk a mögöttünk álló évek munkásságába, valamint jövőbeli terveinkbe.  Bővebben

Társadalompolitikai Akadémia

Ezen a nyáron meghívást kapott az Egri Roma Szakkollégium a Roma Társadalompolitikai Akadémiára.
Idén augusztus 23-25. között került megrendezésre Balatonföldváron a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében. Kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy ebben az évben minket is szeretettel láttak, hiszen a korábbi évek gyakorlatához képest, csak keresztény roma szakkollégiumok vehettek részt ezen a konferencián. A Roma Társadalompolitikai Akadémia témája ezen a nyáron a reprezentáció és szervezetépítés volt.  Bővebben

EKF Roma Szakkollégium 3300 Eger, Klapka út 12. Tel.: +3636 524400 E-mail: eger@ekfromaszakkoli.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Széchenyi Terv