Roma Nap


2016. április 14-én, csütörtökön az Egri Arany János Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium rendezvényén vettünk részt. A szociálpedagógia szak tanszékvezetője, Dr. Hadnagy József vezetésével jelentünk meg, illetve az Egri Roma szakkollégiumból hárman vettünk részt az eseményen: Horváth Evelin, Lázár Patrícia, és én, Vincze Martina.


A Roma Nap 14.30 körül kezdődött. Először a megnyitón vettünk részt. Szászné Teca (aki meghívott minket a rendezvényre) köszöntötte a résztvevőket, és beszédében elmondta az április 14-e jelentőségét. Beszéde után megköszönte a meghívott vendégek részvételét, és elmondta a részletes programtervet. A szakkollégium jelen lévő tagjai közül Horváth Evelin köszöntötte a megjelenteket, s részletes felvilágosítást adott a következő rendezvényünkről (Mutasd a Figurád!) .

A megnyitó után az egyik ott dolgozó tanár/nevelő felkísért minket a számunkra kijelölt tanterembe. A pedagógusok közül sokan jöttek fel érdeklődni a tehetségnapról. Volt olyan is, aki hozta a gyerekeket hozzánk, hogy bemutassa nekünk. A fiatalok énekeltek nekünk, verset mondtak, beatboxoltak, ötleteltek azon, hogy milyen produkciókkal tudnának fellépni. Mi bíztattuk őket, javasoltuk nekik, hogy ha több mindenben tehetségesek, akkor jelentkezhetnek akár több kategóriában is. Sokan érdeklődtek a program iránt, ami nagyon jól esett nekünk. Rengeteg tehetséges tanulóval találkoztunk.


Roma kvízzel készültünk és nem sok gyerekre számítottunk, ezért Horváth Evelinnel még írtunk hozzá néhány kérdést. 10 kérdést tettünk fel egy csoportnak. A gyerekek tájékozottak voltak a témákban, sokak majdnem maximum pontos feladatot írtak. A terem egész végig nyitva állt, az érdeklődők betérhettek hozzánk, és a következő körben elkezdhették a feladatok megoldását. Két csoportunk volt, akik feladatot oldottak meg, rengeteg nézelődőnk és érdeklődőnk. A feladatok megoldása után mindig hagytunk időt a beszélgetésre és az ismerkedésre. Az első kvíz kérdéseit Lázár Patrícia olvasta fel, aztán a másodikat én. A javításokat Horváth Evelin végezte. Minden résztvevő kapott egy cukrot, miután teljesítették a feladatot.

Mindent egybevéve a rendezvény nagyon jól sikerült. Mind a diákok, mind mi nagyon jól éreztük magunkat. Körülbelül két órát töltöttünk el velük, de ez a két óra nagyon tartalmas volt. Számunkra nagyon értékes volt ez az idő, hiszen megismerhettünk rengeteg tehetséges, szorgalmas és érdeklődő gyerekeket, akiknek a tehetség egyfajta kitörési lehetőség. Útmutatást tudtunk nekik számukra adni, amely a későbbiekben hasznos lehet.Díjat kapott az Egri Roma Szakkollégium Elnökségi tagja

Buri Evelin az Eszterházy Károly Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén megtisztelő díjat a „Roma Tehetségekért” vehetett át. Evelin kiemelkedő közösségi munkáját, az elnökségben betöltött meghatározó szerepét ismerte el az Egyetem és a Szakkollégium vezetése. Szerencsére munkájával a diploma megszerzéséig, még egy féléven át segíti a Szakkollégium célkitűzéseinek megvalósulását. A díjhoz és munkájához szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk.
Egri Roma Szakkollégium tagjai és mentorai

Tehetségnap az Egri Roma Szakkollégiumban

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Egri Roma Szakkollégium soron következő rendezvényét, amely egy tehetségnap: 2016. április 26-án 1600 órától az Érsekkerti épület 2-es termében lesz.
 Bővebben

Együtt vagy sehogy

Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.  Bővebben

Gólyatábor

Szakkollégiumunk az idei tanévet is egy nagy volumenű programmal kezdte meg, ugyanis második alkalommal vettünk részt az EKF Gólyatáborán. Célunk nem volt más, mint hogy az EKF-re most felvételt nyert hallgatóival személyesen vegyük fel a kapcsolatot, és természetesen a teljesség igénye nélkül betekintést engedjünk a mögöttünk álló évek munkásságába, valamint jövőbeli terveinkbe.  Bővebben

Társadalompolitikai Akadémia

Ezen a nyáron meghívást kapott az Egri Roma Szakkollégium a Roma Társadalompolitikai Akadémiára.
Idén augusztus 23-25. között került megrendezésre Balatonföldváron a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében. Kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy ebben az évben minket is szeretettel láttak, hiszen a korábbi évek gyakorlatához képest, csak keresztény roma szakkollégiumok vehettek részt ezen a konferencián. A Roma Társadalompolitikai Akadémia témája ezen a nyáron a reprezentáció és szervezetépítés volt.  Bővebben

EKF Roma Szakkollégium 3300 Eger, Klapka út 12. Tel.: +3636 524400 E-mail: eger@ekfromaszakkoli.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Széchenyi Terv