A Cserdi csoda


2014. március. 24 – én vendégünk volt Bogdán László, Cserdi polgármestere. Cserdi, egy Baranya megyei település, ahol úgy gondolom, hogy valóban megvalósul az integráció. A település 98%-a roma származású, de mindenki dolgozik, és tesz a közösségéért. Az utóbbi években az adományozással hívták magukra fel leginkább az ország figyelmét. De nem csak ezzel, hanem az ún. "Köcsögmentesítési" akcióval kavart port a település. Kíváncsian vártam a rendezvényt, hiszen mindig jó pozitív példát megismerni. A polgármester Úr szívesen fogadta a meghívást és az előadás során érdekes nézőpontból ismerhettük meg a hazai cigányság kérdését. Nekem személy szerint nagy élmény volt ez az előadás, hiszen sajnos nem mindennapi az, hogy egy vezető így törődik a településének lakóival. Úgy gondolom, hogy hasznos volt ez a rendezvény nem csak a roma szakkollégium tagjainak, hanem a vendégeknek is. Egy új nézőpontot láthattunk, ami gondolkodásra késztette a jelenlévő közösséget. A polgármester úr nem gondolja ezt csodának, hanem nemes egyszerűséggel teszi a dolgát. A komoly hangvételű előadást, egy könnyed "Cigány táncház" követett, a Népművészet Ifjú Mesterével, Balogh Katesszal, aki bevezetett minket a cigány tánc rejtelmeibe.

Lázár Leila
Díjat kapott az Egri Roma Szakkollégium Elnökségi tagja

Buri Evelin az Eszterházy Károly Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén megtisztelő díjat a „Roma Tehetségekért” vehetett át. Evelin kiemelkedő közösségi munkáját, az elnökségben betöltött meghatározó szerepét ismerte el az Egyetem és a Szakkollégium vezetése. Szerencsére munkájával a diploma megszerzéséig, még egy féléven át segíti a Szakkollégium célkitűzéseinek megvalósulását. A díjhoz és munkájához szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk.
Egri Roma Szakkollégium tagjai és mentorai

Tehetségnap az Egri Roma Szakkollégiumban

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Egri Roma Szakkollégium soron következő rendezvényét, amely egy tehetségnap: 2016. április 26-án 1600 órától az Érsekkerti épület 2-es termében lesz.
 Bővebben

Együtt vagy sehogy

Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.  Bővebben

Gólyatábor

Szakkollégiumunk az idei tanévet is egy nagy volumenű programmal kezdte meg, ugyanis második alkalommal vettünk részt az EKF Gólyatáborán. Célunk nem volt más, mint hogy az EKF-re most felvételt nyert hallgatóival személyesen vegyük fel a kapcsolatot, és természetesen a teljesség igénye nélkül betekintést engedjünk a mögöttünk álló évek munkásságába, valamint jövőbeli terveinkbe.  Bővebben

Társadalompolitikai Akadémia

Ezen a nyáron meghívást kapott az Egri Roma Szakkollégium a Roma Társadalompolitikai Akadémiára.
Idén augusztus 23-25. között került megrendezésre Balatonföldváron a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében. Kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy ebben az évben minket is szeretettel láttak, hiszen a korábbi évek gyakorlatához képest, csak keresztény roma szakkollégiumok vehettek részt ezen a konferencián. A Roma Társadalompolitikai Akadémia témája ezen a nyáron a reprezentáció és szervezetépítés volt.  Bővebben

EKF Roma Szakkollégium 3300 Eger, Klapka út 12. Tel.: +3636 524400 E-mail: eger@ekfromaszakkoli.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Széchenyi Terv