"Amire kíváncsiak vagyunk az, hogy egy kisebbségi társadalom önmagáról alkotott képét hogyan befolyásolja az a kép, amit arról gondol, hogy a többségi társadalom milyen képet alkot róla. Azaz milyen kölcsönhatás van a között, hogy mit gondol magáról és mit gondol arról, hogy mit gondolnak róla."- írja Dr. Pacsuta István a szakkollégiumban végzett kutatásában.

A Roma Szakkollégium mellett a kutatásnak is fontos szerep jutott. Amire kíváncsiak vagyunk az, hogy egy kisebbségi társadalom önmagáról alkotott képét hogyan befolyásolja az a kép, amit arról gondol, hogy a többségi társadalom milyen képet alkot róla. Azaz milyen kölcsönhatás van a között, hogy mit gondol magáról és mit gondol arról, hogy mit gondolnak róla. (Ez a "minősítés-elmélet" átcsomagolása, kisebbségi identitásra való alkalmazása.) A várakozásoktól eltérően nehézséget jelentett a kutatás témáját kellően körülhatárolni, megteremteni a vizsgálat újdonságát. Az általánosan vett témában ("Roma identitás") számos más vizsgálat készült. Azonban fontosnak tartottuk, hogy ne csak reprodukáljuk azok eredményeit, hanem valamilyen más megközelítésből vizsgáljuk a feltett kérdést.


A kutatás qualitatív módszerrel (félig strukturált interjú) folyik. A lekérdezés körülményeit tisztáztuk, az interjúk lekérdezése folyamatban van. A szakirodalmi tájékozódás után összeállítottuk a mérőeszközt (interjúvázlat). Terveink szerint a lekérdezés 2015 március elejével bezárólag elkészül.

Elsődleges feladatunk, hogy az interjúk lekérdezését befejezzük. Majd azok rögzítése (begépelése) után az elemzés metódusát kell kiválasztanunk. Jelen pillanatban a narratív feldolgozás mellett a kategorizációt tartjuk célravezetőnek. Ebben az esetben megfelelő elemzési szempontok – elméletekkel alátámasztott – kategóriák keresése lesz a leginkább időigényes feladat.Díjat kapott az Egri Roma Szakkollégium Elnökségi tagja

Buri Evelin az Eszterházy Károly Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén megtisztelő díjat a „Roma Tehetségekért” vehetett át. Evelin kiemelkedő közösségi munkáját, az elnökségben betöltött meghatározó szerepét ismerte el az Egyetem és a Szakkollégium vezetése. Szerencsére munkájával a diploma megszerzéséig, még egy féléven át segíti a Szakkollégium célkitűzéseinek megvalósulását. A díjhoz és munkájához szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk.
Egri Roma Szakkollégium tagjai és mentorai

Tehetségnap az Egri Roma Szakkollégiumban

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Egri Roma Szakkollégium soron következő rendezvényét, amely egy tehetségnap: 2016. április 26-án 1600 órától az Érsekkerti épület 2-es termében lesz.
 Bővebben

Együtt vagy sehogy

Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.  Bővebben

Gólyatábor

Szakkollégiumunk az idei tanévet is egy nagy volumenű programmal kezdte meg, ugyanis második alkalommal vettünk részt az EKF Gólyatáborán. Célunk nem volt más, mint hogy az EKF-re most felvételt nyert hallgatóival személyesen vegyük fel a kapcsolatot, és természetesen a teljesség igénye nélkül betekintést engedjünk a mögöttünk álló évek munkásságába, valamint jövőbeli terveinkbe.  Bővebben

Társadalompolitikai Akadémia

Ezen a nyáron meghívást kapott az Egri Roma Szakkollégium a Roma Társadalompolitikai Akadémiára.
Idén augusztus 23-25. között került megrendezésre Balatonföldváron a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében. Kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy ebben az évben minket is szeretettel láttak, hiszen a korábbi évek gyakorlatához képest, csak keresztény roma szakkollégiumok vehettek részt ezen a konferencián. A Roma Társadalompolitikai Akadémia témája ezen a nyáron a reprezentáció és szervezetépítés volt.  Bővebben

EKF Roma Szakkollégium 3300 Eger, Klapka út 12. Tel.: +3636 524400 E-mail: eger@ekfromaszakkoli.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Széchenyi Terv