Együtt vagy sehogy


Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.

Az Egri Roma Szakkollégium idei első előadását Sándor-Lenkei Aida tartotta, a bemutató központjában pedig a Miskolcon található avasi lakótelep állt.
Az előadásból számos érdekességet megtudtattunk mind a lakótelepről, mind az ott dolgozó szervezetekről, és az ott élő emberekről. Sándor – Lenkei Aida, aki maga is a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (röviden: MESEGYI) dolgozója, igen nagy mélységgel és átérzéssel számolt be a lakótelep történelméről, életéről.
Miután a miskolci lakótelepet 2005-ben felszámolták, az ott lakó családoknak felajánlják az avasi lakótelepet, mint lakhatási lehetőséget. Ezt az intézkedést nevezték Fészekrakó programnak, melynek keretében 30000 embert helyeznek el a lakótelepen.
Ekkor igencsak jellemző volt a lakótelep életére a mélyszegénység, és a társadalmi feszültség. Nem szabad azonban elmenni amellett, hogy igencsak erős közösség kezdett el összekovácsolódni.
Az időközben kiéleződött társadalmi feszültség, és az egyre erőteljesebb előítéletek, illetve a hatalmas adósságok miatt 2014-ben több mint 150 háztartást kellett kilakoltatni. Az emberek nem tudták, miből legyen újra közösség.
A Miskolcon működő 2 egyesület, a Dialóg, és a már korábban említett MESEGYI összefogása volt az, ami újra teret tudott nyitni annak az erős közöségnek, ami nélkül ma az avasi lakótelep nem az lenne, mint ami.
A lakótelep elindult az önszerveződés azon útján, melynek eredménye számos olyan megmozdulás, amelyeknek egyedüli mozgatórugója az emberek, és az ő kreativitásuk. A teljesség igénye nélkül: szakkörök, kézműves-foglakozások, fotó-szakkör, prevenciós programok, kávézó.
Sándor-Lenkei Aida szerint a hangsúly az önkénteseken, a motiváción, és azon az önszerveződésen van, ami nélkül a közösségformálás nem volna lehetséges.
Elkezdődött valami olyan, ami a lakótelep életét jobbá, a közösséget erősebbé, a jövőt pedig biztosabbá, és szebbé teheti.


VisszaDíjat kapott az Egri Roma Szakkollégium Elnökségi tagja

Buri Evelin az Eszterházy Károly Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén megtisztelő díjat a „Roma Tehetségekért” vehetett át. Evelin kiemelkedő közösségi munkáját, az elnökségben betöltött meghatározó szerepét ismerte el az Egyetem és a Szakkollégium vezetése. Szerencsére munkájával a diploma megszerzéséig, még egy féléven át segíti a Szakkollégium célkitűzéseinek megvalósulását. A díjhoz és munkájához szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk.
Egri Roma Szakkollégium tagjai és mentorai

Tehetségnap az Egri Roma Szakkollégiumban

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Egri Roma Szakkollégium soron következő rendezvényét, amely egy tehetségnap: 2016. április 26-án 1600 órától az Érsekkerti épület 2-es termében lesz.
 Bővebben

Együtt vagy sehogy

Közösségi beavatkozások egy miskolci lakótelep életéből egy civil, és szociális szektor összefogásával.
Ezt a címet viselte az az előadás, melyet a roma szakkollégium szervezett október 19-én.  Bővebben

Gólyatábor

Szakkollégiumunk az idei tanévet is egy nagy volumenű programmal kezdte meg, ugyanis második alkalommal vettünk részt az EKF Gólyatáborán. Célunk nem volt más, mint hogy az EKF-re most felvételt nyert hallgatóival személyesen vegyük fel a kapcsolatot, és természetesen a teljesség igénye nélkül betekintést engedjünk a mögöttünk álló évek munkásságába, valamint jövőbeli terveinkbe.  Bővebben

Társadalompolitikai Akadémia

Ezen a nyáron meghívást kapott az Egri Roma Szakkollégium a Roma Társadalompolitikai Akadémiára.
Idén augusztus 23-25. között került megrendezésre Balatonföldváron a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében. Kiemelkedő sikernek tekinthető, hogy ebben az évben minket is szeretettel láttak, hiszen a korábbi évek gyakorlatához képest, csak keresztény roma szakkollégiumok vehettek részt ezen a konferencián. A Roma Társadalompolitikai Akadémia témája ezen a nyáron a reprezentáció és szervezetépítés volt.  Bővebben

EKF Roma Szakkollégium 3300 Eger, Klapka út 12. Tel.: +3636 524400 E-mail: eger@ekfromaszakkoli.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Széchenyi Terv